18 Mart 2014 Salı

HEDEFİMİZİ BELİRLERKEN...


    Her gün yeni bir güne başlar ve yeni anlara “merhaba” deriz. Her başlayan yeni günde, hepimizin farklı beklentileri, hevesleri ve hedefleri bulunmaktadır. Zaman zaman hayatla bir hesaplaşma içine gireriz. Bizden neleri aldı, neler getirdi, diye... Umduklarımızın ne kadarını bulduk ya da bulduklarımızın ne kadarı ile yetindik? Her şey şöyle dursun önümüzde bizi bekleyen yeniliklerle dolu koca bir ömür var. Şu andan sonra ona karşı sorumluluklarımız da var.

Yeni iş planları,
Yeni hedefler,

Yeni alınacakların listesi,

Yeni ilişkiler,
Yeniden şekil vermek istediğiniz her şey sizi bekler.

     Kendinize biraz vakit ayırarak yapmak istediklerinizi listeleyin. Bunların içinden birini seçin. Fakat seçtiğiniz sizi en çok etkileyen, heyecanlandıran, ona ulaştığınızda mutlu olacağınız hatta hayalini kurabileceğiniz bir tercih olsun. Bu ilk seçeneğin yanında alternatif hedefleriniz de olsun. Çünkü hedeflerdir insanı hayatta bir başarıdan diğer başarıya götüren. Geçmişte ulaşamadığınız hedefleriniz düşündürmesin sizi. Ulaştıklarınızı düşünerek çıkın bu yola. Onlar sizlerin kimi zaman enerjisi kimi zaman motivasyon kaynağı olacaktır. Hedeflerimizi belirlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini, gerçek bir hedefin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilirsek çıktığımız yolculuğu başarıyla tamamlama şansımız da yüksek olacaktır. Hedefimizi belirlerken öncelikle içimizdeki nedeni keşfetmemiz gerekecektir. Ve kendimize “Ne için?” sorusunu sormalıyız. İsteklerimizin altında yatan asıl nedeni bulduğumuzda ise hedefimize daha çok bağlanır ve ilerleriz.
     İnsanoğlu, isteklerinin yaratacağı duyguya sahip olmak ister. Bizler de bir şey isterken duygularımızı sorgulayarak, istediğimiz şeyin bizde yaratacağı etkiyi düşünerek istemeliyiz. Çünkü herkesin içsel sebebi kendisi için önemlidir ve diğer insanlardan farklıdır. Hedefimizi, istek ve arzularımız ile karıştırmamalıyız. İsteklerimiz ne zaman ki hedef haline gelirse işte o zaman bir düş olmaktan çıkar, gerçekleşmeye başlar. Tam da bu noktada hayaller gerçeğe dönüşür yavaş yavaş...

    İç sesimize kulak vererek isteklerimizi hedef cümlemiz haline getirdiysek eğer bundan sonrası daha eğlenceli olacaktır.
      Peki, bu hedef cümle nasıl olmalıdır? Öncelikle pozitif bir dil kullanarak belirlenmelidir. Düşündüğümüz zaman bizi heyecanlandırmalı ve teşvik etmeli. Aklımızda tutabileceğimiz kolaylıkta olmalıdır. Çünkü gün içinde bu cümleyi kendimize hatırlatmalıyız. Belirli bir süre içermelidir ve ölçülebilir olmalıdır. İdeal süre 12 haftadır. Bu süre bir hedefe ulaşmak için yeterlidir. Hedefimize ulaşacağımız bu yolda hep bir adım ilerisine gereksinim duyarız ve inandığımız kadar ilerleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder