13 Kasım 2013 Çarşamba

Sağlık Koçluğu nedir?


    Günümüzde giderek önem kazanan değerlerden biri de yaşam kalitesini yükseltme isteğidir. Her insanda olduğu gibi ilk sırayı sağlıklı yaşam almaktadır. Doktorlar, diyetisyenler, spor hocaları ve daha bir çok kişi bu konu üzerinde çalışmaktadır.Peki sağlık koçları bu çemberin  neresinde yer almaktadır? Nasıl ve kimlerle çalışırlar?
 Sağlık koçları, hastalık ya da sağlığa bağlı sorunlarla yaşayan insanların yaşamlarını daha olumlu ve kaliteli hedeflere çevirmeleri için çalışırlar.

Sağlığına önem veren ve daha sağlıklı yaşamak isteyen bireylere destek olmak

Kronik hastalıklarda daha pozitif bir yaşam sağlamak

·         Hastalık süreci boyunca hasta yakınlarına süreci daha rahat atlatmalarında yardımcı olmak

·         Daha dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak isteyenlerle çalışmak

·         Sağlıklı yaşama destek olacak alışkanlıklar kazanmak

·         Tanısı yeni  konmuş kronik hastalıkları olan kişilerle bu dönemi daha pozitif atlatmak

·         Doktorun vermiş olduğu tedaviye uyumu arttırmak, beslenme ve egzersiz tavsiyelerine uymasını sağlamak

·         Hastalık durumunda kişilerin hedeflerine odaklanmalarını sağlamak

 Daha birçok konuda koçlardan destek alabilirsiniz.Koçlar çalışırken kişileri bütünsel olarak ele alır ve sorunlarını dinleyerek farkındalık yaratmaya çalışırlar.Hastanın hastalık psikolojisinden arınıp pozitif sağlık seçimleri yapmasına destek olurlar.Artık tanı ve tedavinin tam olarak yapılması hastalar için yetersiz gelmeye başlamıştır.Bunun yanında beden-ruh-zihin dengesi de önemlidir.İşte bu noktada sağlık koçları hastaların ya da sağlıklı bireylerin daha sağlıklı ve tatminkar hayata kavuşmaları için koçluk disiplinini kullanarak sistematik bir şekilde çalışmaktalar.Kişilerle seanslar yapıp onların sağlık hedeflerini belirleyip, bu hedeflere ulaşmalarında onlara yol arkadaşlığı yapmaktadır.Hedeflerine ulaşırken kişileri motive eder, cesaretlendirir.Kişinin içindeki gücü açığa çıkarmasını sağlar.
Sonuç olarak sağlık koçları bireylerin daha sağlıklı, mutlu ve geleceğe ümitle bakmalarını sağlarlar ve hedefleri doğrultusunda eşlik ederler.

1 yorum:

  1. yaşamın farkındalığını arttırmak için bence sağlıklı veya sağlıksız tüm bireylerin ihtiyacı olan bir destek

    YanıtlaSil